Hoe is DuoFietsenDeurne ontstaan?


‘Overal gingen de handen op elkaar’

Het idee om in Deurne te starten met duofietsen is ontstaan tijdens een gesprek met Deurnenaar Jan van Schijndel. Jan heeft contact gezocht met sportconsulten Patrick Teunisse en Anika Kanters van Leef Deurne. Er was een feestje voor zijn hoogbejaarde moeder en Jan zou het leuk vinden om samen met haar op een duofiets door Deurne te kunnen fietsen.
 
De vraag naar de verhuur van een duofiets komt wel vaker binnen bij de organisaties ORO en Zorgboog waar de genoemde sportconsulten werken. We weten dat duofietsen zijn aangeschaft door woongroepen of individuele personen, maar dan word deze meestal maar 1 of 2 keer in de week gebruikt. Hartstikke zonde want met een duofiets die veelvuldig gebruikt kan worden kunnen héél veel mensen blij worden gemaakt. Ook over stalling en onderhoud is vaak niet vooraf nagedacht. 

Patrick en Anika kregen groen licht om vanuit Leef Deurne het idee om tochten met duofietsen voor inwoners van Deurne die dat niet meer zelfstandig kunnen verder uit te werken. Na en aantal  maanden voorbereiding ligt er een kant-en-klaar projectplan voor een nieuw initiatief en een nieuwe stichting. “Ik vond wel dat er een goed fundament onder het idee moest liggen”, vertelt Patrick. “Ik heb bij de gemeente Deurne aan de bel getrokken, ben bij de Zorgboog geweest en natuurlijk bij ORO. Overal gingen de handen op elkaar, overal werden mensen enthousiast.” 

 

Kopje koffie

Het plan dat inmiddels helemaal in de steigers staat, is in principe heel eenvoudig. Met behulp van de partners zijn twee fietsen aangeschaft. De fondsen voor een derde en vierde fiets zijn nagenoeg rond. Met vier fietsen gaan we dan dagelijks een voormiddag en een namiddag op pad voor een tocht van ca. 20 km. Samen met vier vrijwilligers kunnen we dan telkens met vier gasten een mooie route rijden op duofietsen met elektrische ondersteuning. En onderweg natuurlijk samen een kopje koffie drinken. Gezond, sociaal, wat wil je nog meer.

 

Stichting

Inmiddels is Stichting DuoFietsenDeurne officieel. Het bestuur bestaat vooralsnog uit Patrick Teunisse (voorzitter), Frans Maas (penningmeester/secretaris) en Wiek Bouwmans (bestuurslid). Om het initiatief te laten slagen zijn er ook veel vrijwilligers nodig. Mensen die het leuk vinden om in het bestuur plaats te nemen, mensen die het onderhoud aan de fietsen willen doen en natuurlijk mensen die als fietsmaatje mee op pad gaan. Interesse: meld je aan!

De stichting zal nog een aantal jaren worden ondersteund vanuit Leef Deurne (door Patrick en Anika) maar zal vervolgens volledig zelfstandig voor en door inwoners van Deurne worden voortgezet.